Please use this identifier to cite or link to this item: https://biore.bio.bg.ac.rs/handle/123456789/4966
Title: Pionirska istraživanja algi u vodnim telima pećina Srbije - Trnavski potok (Stopića pećina) kao stanište dve retke vrste roda Iconella Jurilj
Authors: Jakovljević, Olga 
Jovanović, Jelena
Karadžić, Vesna
Predojević, Dragana 
Krizmanić, Jelena 
Subakov-Simić, Gordana 
Popović, Slađana 
Issue Date: 21-Sep-2022
Rank: M64
Publisher: Srpsko biološko društvo, Beograd,
Citation: Jakovljević, O., Jovanović, J., Karadžić, V., Predojević, D., Krizmanić, J., Subakov Simić, G., Popović, S. (2022). Pionirska istraživanja algi u vodnim telima pećina Srbije – Trnavski potok (Stopića pećina) kao stanište dve retke vrste roda Iconella Jurilj. Treći kongres biologa Srbije, osnovna i primenjena istraživanja metodika nastave. Zlatibor (Srbija). 21-25.9.2022. Knjiga sažetaka, str. 237.
Start page: 237
Conference: III Kongres biologa Srbije, Zlatibor.
Abstract: 
Pećine predstavljaju jedinstvene i ekstremne ekosisteme za razvoj mikroorganizama koje karakteriše nedostatak vode i nutrijenata, kao i stabilna temperatura i relativna vlažnost vazduha.1 Hidrološki aktivne pećine, kakva je Stopića pećina, se odlikuju prisustvom vodenih tokova. U Srbiji su vršena istraživanja zajednica algi u biofilmovima u pećinama,2 dok su vodna tela unutar pećina neistražena. Cilj ovog istraživanja je utvrđivanje diverziteta algi Trnavskog potoka koji protiče kroz Stopića pećinu. Uzorci bentosa su sakupljeni u januaru, junu i septembru 2020. godine sa 6 lokaliteta duž Trnavskog potoka. Ukupno je zabeleženo 207 taksona algi (Bacillariophyta-181, Cyanobacteria-19, Chlorophyta-5, Cryptophyta-2). Posebnu pažnju privlači prisustvo dva taksona silikatnih algi koji pripadaju rodu Iconella. I. spiralis (Kützing) E.C.Ruck & T.Nakov se izdvaja kao retka vrsta, koja se uglavnom vezuje za planinske potoke, bogate krečnjakom, sa visokim sadržajem minerala. Detektovana je i u potocima sa veoma visokom koncentracijom sulfata.3 U Trnavskom potoku je identifikovana u januaru na lokalitetu koji se nalazi ispred ulaza u pećinu. I. hibernica (Ehrenberg) Ruck & Nakov naseljava mora, brakične i kopnene vode. U ovom istraživanju zabeležena je u junu i septembru na istom lokalitetu na kojem je ustanovljena i I. spiralis. Ovakav rezultat ukazuje na potrebu daljeg istraživanja vodenih tokova unutar pećinskih sistema, kao potencijalnog staništa retkih vrsta algi.
Description: 
Zbornik saopštenja 237 str.
URI: https://biore.bio.bg.ac.rs/handle/123456789/4966
ISBN: 978-86-81413-09-8
Appears in Collections:Conference abstract

Show full item record

Page view(s)

35
checked on May 2, 2024

Google ScholarTM

Check

Altmetric


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.