Please use this identifier to cite or link to this item: https://biore.bio.bg.ac.rs/handle/123456789/4913
Title: Nivo DNK oštećenja i akumulacije metala u jedinkama Vimba vimba (L., 1758) izloženim neprečišćenim otpadnim vodama u reci Dunav, Srbija
Authors: Kostić-Vuković, Jovana
Kolarević, Stoimir 
Sunjog, Karolina
Višnjić-Jeftić, Željka
Subotić, Srđan 
Vuković-Gačić, Branka 
Lenhardt, Mirjana
Issue Date: 2022
Rank: M64
Conference: Treći kongres biologa Srbije: osnovna i primenjena istraživanja, metodika nastave
Abstract: 
Непречишћене комуналне и индустријске отпадне воде представљају извор
хемијског и микробиолошког загађења водених екосистема и угрожавају све
видове њиховог коришћења. Ово истраживање је спроведено у јулу 2017. године,
на реци Дунав, локалитету Нови Бановци, који је изложен испусту колектора
непречишћених индустријских и комуналних отпадних вода насеља са око 40 000
становника. Вода је узоркована за микробиолошку анализу индикатора фекалног
загађења ензимском методом Colilert (IDEXX). Неколико десетина метара од
испуста колектора узорковано је 5 јединки шљивара Vimba vimba (L., 1758) за
анализу метала у мишићу и јетри методом ICP-OES и нивоа ДНК оштећења у
ћелијама крви, јетре и шкрга применом алкалног комет теста. Према нашим
сазнањима ово је прва студија у којој је комет тест примењен на ћелијама
шљивара. На основу индикатора фекалног загађења (укупни колиформи и E. coli)
вода се могла класификовати као критично загађена (III класа). Највиши ниво ДНК
оштећења забележен је у ћелијама крви, потом следе шкрге и јетра. Ниво ДНК
оштећења у ћелијама крви био је статистички значајно виши у односу на јетру. На
основу концентрација Fe и Zn, за које су прописане максимално дозвољене
концентрације за рибље производе у лименој амбалажи, месо шљивара је безбедно
за исхрану људи.
URI: https://biore.bio.bg.ac.rs/handle/123456789/4913
Appears in Collections:Conference abstract

Show full item record

Page view(s)

2
checked on Nov 4, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.