Please use this identifier to cite or link to this item: https://biore.bio.bg.ac.rs/handle/123456789/4913
Title: Nivo DNK oštećenja i akumulacije metala u jedinkama Vimba vimba (L., 1758) izloženim neprečišćenim otpadnim vodama u reci Dunav, Srbija
Authors: Kostić-Vuković, Jovana
Kolarević, Stoimir 
Sunjog, Karolina
Višnjić-Jeftić, Željka
Subotić, Srđan 
Vuković-Gačić, Branka 
Lenhardt, Mirjana
Issue Date: 2022
Rank: M64
Conference: Treći kongres biologa Srbije: osnovna i primenjena istraživanja, metodika nastave
Abstract: 
Непречишћене комуналне и индустријске отпадне воде представљају извор
хемијског и микробиолошког загађења водених екосистема и угрожавају све
видове њиховог коришћења. Ово истраживање је спроведено у јулу 2017. године,
на реци Дунав, локалитету Нови Бановци, који је изложен испусту колектора
непречишћених индустријских и комуналних отпадних вода насеља са око 40 000
становника. Вода је узоркована за микробиолошку анализу индикатора фекалног
загађења ензимском методом Colilert (IDEXX). Неколико десетина метара од
испуста колектора узорковано је 5 јединки шљивара Vimba vimba (L., 1758) за
анализу метала у мишићу и јетри методом ICP-OES и нивоа ДНК оштећења у
ћелијама крви, јетре и шкрга применом алкалног комет теста. Према нашим
сазнањима ово је прва студија у којој је комет тест примењен на ћелијама
шљивара. На основу индикатора фекалног загађења (укупни колиформи и E. coli)
вода се могла класификовати као критично загађена (III класа). Највиши ниво ДНК
оштећења забележен је у ћелијама крви, потом следе шкрге и јетра. Ниво ДНК
оштећења у ћелијама крви био је статистички значајно виши у односу на јетру. На
основу концентрација Fe и Zn, за које су прописане максимално дозвољене
концентрације за рибље производе у лименој амбалажи, месо шљивара је безбедно
за исхрану људи.
URI: https://biore.bio.bg.ac.rs/handle/123456789/4913
Appears in Collections:Conference abstract

Show full item record

Page view(s)

16
checked on May 1, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.