Please use this identifier to cite or link to this item: https://biore.bio.bg.ac.rs/handle/123456789/4820
Title: Efekat poluprirodne ivice na diverzitet i dinamiku populacija biljnih vaši (Hemiptera: Aphididae) i njihovih parazitoida (Hymenoptera, Braconidae: Aphidiinae) u poljima uljane repice
Authors: Popović, Nemanja 
Petrović, Anđeljko 
Plećaš, Milan 
Čkrkić, Jelisaveta 
Petrović-Obradović, Olivera
Tomanović, Željko 
Keywords: uljana repica;Aphidiinae;poluprirodna staništa
Issue Date: Sep-2022
Rank: M64
Project: Stacking of ecosystem services: mechanisms and interactions for optimal crop protection, pollination enhancement, and productivity 
Start page: 28
End page: 29
Conference: XIII Simpozijum Entomologa Srbije
Abstract: 
Uljana repica je ratarska biljka koja se pretežno koristi za proizvodnju biodizela i rafinisanog ulja. Postoji veliki broj štetočina koje se mogu naći u uljanoj repici mada nemaju sve podjednaku važnost. Iako manje značajne štetočine, biljne vaši, a pre svega vrste Brevicoryne brassicae i Myzus persicae mogu biti značajni vektori virusa. Sve štetočine kao i njihovi prirodni neprijatelji imaju deo životnog ciklusa tokom godine vezan za prirodna i poluprirodna staništa koja se nalaze u poljoprivrednim predelima, posebno u periodu godine kada usevi nisu prisutni. Ovakva staništa stoga mogu predstavljati rezervoare kako štetnih tako i korisnih insekata odakle se vrši imigracija u poljoprivredna polja.
Cilj ove studije je da se utvrdi uticaj poluprirodnih staništa koja se nalaze neposredno uz ivicu polja sa uljanom repicom na diverzitet i dinamiku biljnih vaši i njihovih parazitoida. Studija je rađena u južnom Banatu u okviru 8 polja uljane repice tokom 2021. godine, gde su četiri polja bila sa prisutnom poluprirodnom ivicom, a četiri bez poluprirodne ivice. Praćeni su brojnost i diverzitet biljnih vaši i njihovih parazitoida tokom nekoliko perioda uzorkovanja, a analizirana je zavisnost ovih parametara u odnosu na prisustvo poluprirodne ivice i udaljenost od nje.
Analize su rađene ANOVA i post-hoc Tuckey testom. Uzorkovano je preko 11000 biljnih vaši i 797 parazitoidnih osa iz potfamilije Aphidiinae. Tokom istraživanja potvrđeno je prisustvo samo jedne vrste biljnih vaši, zelene breskvine vaši (M. persicae) i sedam vrsta parazitoida, od čega su tri vrste bile prisutne samo sa po jednom jedinkom. Utvrđeno je da postoji značajno veći broj biljnih vaši u poljima bez poluprirodne ivice u transektima bliže ivici. Takođe, uočen je veći broj biljnih vaši u poljima bez poluprirodne ivice kasnije u sezoni. Parazitoidi su bili značajno brojniji u poljima sa poluprirodnom ivicom u periodu posle cvetanja, dok su u poljima bez poluprirodne ivice bili brojniji na kraju sezone. Procenat parazitiranosti je pokazao značajan porast na kraju sezone, a razlika između polja sa i bez poluprirodne ivice postoji samo u transektu blizu ivice, gde je veći procenat parazitiranosti bio u poljima sa poluprirodnom ivicom. Rezultati pokazuju da biljne vaši i njihovi parazitoidi reaguju različito na prisutvo poluprirodne ivice što može imati pozitivan efekat na uspešnost biološke kontrole.
Description: 
14–16. septembar 2022.
Pirot, Srbija
Zbornik rezimea: 28-29
http://www.eds.org.rs/SES/2022/Zbornik%20rezimea%20XIII%20SES%202022.pdf
URI: https://biore.bio.bg.ac.rs/handle/123456789/4820
Appears in Collections:Conference abstract

Show full item record

Page view(s)

31
checked on Apr 28, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.