Please use this identifier to cite or link to this item: https://biore.bio.bg.ac.rs/handle/123456789/5134
Title: Ispitivanje osetljivosti testova i pristupa u ekogenotoksikološkim istraživanjima na velikim ravničarskim rekama – studije slučaja Velika Morava i Sava
Authors: Jovanović Marić, Jovana
Kračun-Kolarević, Margareta
Kolarević, Stoimir
Đorđević, Jelena 
Sunjog, Karolina
Kostić-Vuković, Jovana
Paunović, Momir
Vuković-Gačić, Branka 
Keywords: Velike ravničarske reke;Ekogenotoksikološka istraživanja;In silico pristup;Ex situ pristup;In situ pristup;Alburnus alburnus.
Issue Date: 31-Mar-2022
Rank: M63
Publisher: The Faculty of Sciences, Novi Sad
Conference: 9. Memorijalni naučni skup iz zaštite životne sredine „DOCENT DR MILENA DALMACIJA“ ,Novi Sad, Srbija.,
Abstract: 
Velika, Zapadna, Južna Morava, kao i Sava, Kolubara i Barička reka su pod značajnim uticajem komunalnih i industrijskih otpadnih voda. Ciljevi studije su procena genotoksičnog potencijala analiziranih lokaliteta i ispitivanje osetljivosti primenjenih biotestova i pristupa istraživanja. Studija slučaja Velika Morava obuhvatila je veliko ispitivano područje na osam lokaliteta na Velikoj, Zapadnoj i Južnoj Moravi, a u studiji Sava ispitivano je tri prostorno bliska lokaliteta koji su pod različitim pritiscima zagađenja. U in silico pristupu na osnovu literaturnih podataka analiziran je toksični/genotoksični potencijal jedinjenja detektovanih u vodi. Ex situ/in vitro pristup obuhvatio je ispitivanje genotoksičnog potencijala pomoću SOS/umuC testa, kao i primenom alkalnog komet testa na HepG2 ćelijskoj liniji. U in situ/in vivo istraživanju analizirano je DNK oštećenje ćelija krvi vrste Alburnus alburnus (uklija) pomoću alkalnog, Fpg-modifikovanog komet testa i mikronukleus testa. Rezultati su pokazali različitu osetljivost zavisno od upotrebljenih testova i pristupa, ali i različit odgovor kod uklija u zavisnosti od tipa zagađenja na lokalitetima. In silico i ex situ/in vitro pristupi su pokazali niži stepen osetljivosti u odnosu na in situ/in vivo testove, a alkalni komet test je pokazao najveći potencijal u diskriminaciji lokaliteta. Utvrđeno je da uklija može biti pouzdan bioindikator u ekogenotoksikološkim istraživanjima velikih ravničarskih reka.
Description: 
Knjiga radova, P8-13.Животнa срединa - Заштита - Зборници.
URI: https://biore.bio.bg.ac.rs/handle/123456789/5134
ISBN: 978-86-7031-604-1
Appears in Collections:Conference abstract

Show full item record

Page view(s)

13
checked on Apr 30, 2024

Google ScholarTM

Check

Altmetric


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.