Please use this identifier to cite or link to this item: https://biore.bio.bg.ac.rs/handle/123456789/5232
Title: Catchment area, environmental variables and habitat type as predictors of the distribution and abundance of Portulaca oleracea L. in the riparian areas of Serbia
Authors: Anđelković, Ana A.
Popović, Slađana 
Živković, Milica
Cvijanović, Dušanka
Novković, Maja
Marisavljević, Dragana
Pavlović, Danijela
Radulović, Snežana
Keywords: Strane vrste;Koridori invazije;Korovi;Tušt;Invazivni tušt obični;Riparijalna staništa
Issue Date: 15-Jul-2022
Rank: M51
Publisher: Univerzitet u Kragujevcu - Agronomski fakultet, Čačak
Citation: Anđelković, Ana, Slađana Popović, Milica Živković, Dušanka Cvijanović, Maja Novković, Dragana Marisavljević, Danijela Pavlović, and Snežana Radulović. "Catchment area, environmental variables and habitat type as predictors of the distribution and abundance of Portulaca oleracea L. in the riparian areas of Serbia." Acta agriculturae Serbica 27, no. 53 (2022): 9-15. https://doi.org/10.5937/AASer2253009A.
Journal: Acta agriculturae Serbica
Abstract: 
Portulaca oleracea L. predstavlja jednu od najšire rasprostranjenih biljnih vrsta, koja se smatra invazivnom u nizu regiona širom sveta. Reke i kanali, kao koridori koji povezuju susedna staništa, poznati su po visokom nivou invazije. Imajući to u vidu, cilj ovog rada bio je da se utvrdi koji se slivovi, sredinski faktori i tipovi staništa mogu smatrati pokazateljima prisustva ove invazivne vrste u riparijalnim oblastima Srbije. Terenska istraživanja su obavljena na 250 lokaliteta, gde su zabeleženi podaci o brojnosti i pokrovnosti P. oleracea, kao i relevantni parametri o životnoj sredini i tipu staništa. Analiza redundantnosti (RDA) i generalizovani linearni model (GLM) korišćeni su kako bi se prikazao odnos pokrovnosti P. oleracea i sledećih promenljivih: sliv, dominantan materijal na obali, nadmorska visina i ukupan broj invazivnih vrsta na lokalitetu. Nemetričko multidimenzionalno skaliranje (NMDS) korišćeno je za grupisanje lokaliteta prema stepenu pokrovnosti P. oleracea. Rezultati su pokazali da se pre svega reke u severnom, nizijskom delu Srbije mogu smatrati značajnim koridorima širenja P. oleracea. Dominantno prisustvo ove vrste vezano je za oblasti slivova Dunava i Save, kao i lokalitete koji se odlikuju visokim pritiskom invazivnih biljnih vrsta. Od ukupnog broja nalaza ove vrste, najveći broj invadiranih lokaliteta zabeležen je duž tokova Dunava, Tise i Zapadne Morave. U pogledu sredinskih i stanišnih pokazatelja, rezultati su pokazali da je zastupljenost P. oleracea vezana za šljunkovite i peščane obale, kao i za travne tipove staništa, primarno antropogene grupacije zeljastih vrsta.
URI: https://biore.bio.bg.ac.rs/handle/123456789/5232
ISSN: 0354-9542
2560-3140
DOI: 10.5937/AASer2253009A
Appears in Collections:Journal Article

Show full item record

Page view(s)

27
checked on May 7, 2024

Google ScholarTM

Check

Altmetric

Altmetric


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.