Please use this identifier to cite or link to this item: https://biore.bio.bg.ac.rs/handle/123456789/5026
Title: Predikcija pokušaja samoubistva pomoću algoritama nadgledanog mašinskog učenja
Authors: Radenković, Lana 
Karanović, Jelena 
Ivković Maja
Pantović Stefanović Maja
Savić-Pavićević, Dušanka 
Keywords: Serotoninski sistem;Dinamički model;Genetičke varijante;Veštačka inteligencija
Issue Date: Jan-2022
Rank: M64
Publisher: Klinika za psihijatriju Kliničkog centra Srbije i Udruženje psihijatara Srbije
Citation: Radenković L, Karanović J, Pantović Stefanović M, Ivković M, Savić Pavićević D. Predikcija pokušaja samoubistva pomoću algoritama nadgledanog mašinskog učenja. ENGRAMI-časopis za kliničku psihijatriju, psihologiju i granične disipline 44(1): 151. XVI kongres udruženja psihijatara Srbije: Psihijatrija tokom COVID-19 pandemije – izazovi i perspektive. Beograd, Srbija. 19-22. maj, 2022.
Journal: Engrami, vol 44, no. 1 Supplement, 2022.
Conference: XVI kongres udruženja psihijatara Srbije: Psihijatrija tokom COVID-19 pandemije – izazovi i perspektive. Beograd, Srbija.
Abstract: 
Uvod: Samoubilačko ponašanje predstavlja četvrti najučestaliji uzrok smrtnosti mladih osoba. Trenutni alati
za predviđanje pokušaja samoubistva baziraju se na subjektivnim upitnicima koji kvantifikuju stresne događaje tokom života. Određene genetičke varijante u genima serotoninskog sistema pokazuju asocijaciju sa pokušajem samoubistva i mogle bi predstavljati dragocene bio-markere ovog fenotipa. Cilj rada: U ovom radu ispitan je prediktivni potencijal odabranih genetičkih varijanti serotoninskog sistema koje su važne za sintezu (TPH2), transport (SLC6A4) i razgradnju (MAOA) serotonina. Metod rada: Naša studija je obuhvatila 392 osobe sa potvrđenom dijagnozom depresije, bipolarne depresije ili shizofrenije, od kojih je kod 172 zabeležen raniji pokušaj samoubistva. Na osnovu genotipa bolesnika i poznatih koeficijenata enzima, konstruisan je dinamički model serotoninske presinapse koji podrazumeva da varijante mogu uticati na količinu enzima u presinapsi
i posledično količinu raspoloživog serotonina. Konstruisana su tri seta podataka za testiranje: set podataka sa brojem stresnih događaja, sa genotipom i sa modelom predviđenim količinama serotonina. Ovi podaci su korišćeni u nadgledanom mašinskom učenju radi predikcije pokušaja samoubistva. Rezultati: Najveću tačnost predikcije pokazali su set podataka sa stresnim događajima iz života bolesnika (prosečno 59,4%) i set podataka dobijenih iz modela (57,9%), dok je predikcija samo pomoću genotipa dala tačnost od 51%. Najbolji performans postignut je korišćenjem algoritama Decision Tree (70%), K-Nearest Neighbours (57%) i Logistic Regression (54%). Najveća ukupna tačnost predviđanja pokušaja samoubistva postignuta je implementacijom
Decision Tree algoritma na setu podataka stresnih događaja (76%) i podacima dobijenim iz modela (71%).
Zaključak: Dinamički model serotoninske presinapse se pokazao kao informativniji izvor podataka u odnosu na
genotip bolesnika pri predikciji pokušaja samoubistva, a tačnost ove predikcije je uporediva sa predikcijom dobijenom iz standarda - stresnih događaja bolesnika. Naši rezultati ukazuju na činjenicu da bi dinamičko modelovanje serotoninske presinapse koje uzima u obzir genetičku varijabilnost bolesnika moglo doprineti rasvetljavanju predispozicije za pokušaj samoubistva kao protektivni ili faktor rizika.
URI: https://biore.bio.bg.ac.rs/handle/123456789/5026
ISSN: 0351-2665
Appears in Collections:Journal Article

Show full item record

Page view(s)

29
checked on May 2, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.