Please use this identifier to cite or link to this item:
https://biore.bio.bg.ac.rs/handle/123456789/3861
Title: | Uticaj suše na fiziološke odgovore biljaka kukuruza dobijenih iz semena različite starosti | Authors: | Prokić Ljiljana Lužaić Anja Živanović Bojana Janošević Dušica Anđelković Violeta |
Keywords: | nadzemni deo|lisna površina|vodni potencijal|pH|ABA | Issue Date: | 2019 | Publisher: | Selekcija i semenarstvo | Project: | Modifikacije antioksidativnog metabolizma biljaka sa ciljem povećanja tolerancije na abiotski stres i identifikacija novih biomarkera sa primenom u remedijaciji i monitoringu degradiranih staništa (MPNTR - 43010) Savremeni biotehnološki pristup rešavanja problema suše u poljoprivredi Srbije (MPNTR - 31005) |
Journal: | Selekcija i semenarstvo | Abstract: | Suša nastaje kao posledica klimatskih promena, koja negativno utiče na rast i razvoj biljaka, a to dovodi do smanjenja prinosa. Cilj ovog rada bio je da se istraži efekat suše na fiziološke reakcije biljaka kukuruza (IP3722), koje su dobijene iz semena različite starosti (regenerisano 2012. i 2016.) i različitih prethodnih iskustava (semena koja su formirana 2012. su bila u većoj meri izložena suši nego ona iz 2016.). Suša je kod oba uzorka dovela do smanjenja sveže i suve mase nadzemnog dela biljke, što je bilo praćeno opadanjem lisne površine i stomatalne provodljivosti. Tretmanom suše su indukovani hemijski signali (ABA i pH) i hidraulički signal (vodni potencijal), koji su uticali na provodljivost stoma. Podaci su pokazali da hidraulički signal ima podjednak udeo na zatvaranje stoma u tretmanu D2012 i D2016. Takođe, ABA kao hemijski signal dovodi do zatvaranja stoma, ali ovaj efekat zavisi od toga da li ABA potiče iz korena ili lista. ABA poreklom iz lista je imala značajniji doprinos u zatvaranju stoma kod D2012, dok ABA poreklom iz korena i pH kod tretmana D2016. |
URI: | https://biore.bio.bg.ac.rs/handle/123456789/3861 |
Appears in Collections: | Journal Article |
Show full item record
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.